“PROSTO JE…” Novak u jednoj reči objasnio uspehe srpskog sporta

Đoković
(FOTO: Al Bello/Getty Images)

Odlično igra Novak Đoković na Mastersu u Parizu, gde je stigao do polufinala nakon sjajne pobede nad Stefanosom Cicipasom.

Svetski broj jedan pomeo je Grka s terena za manje od jednog časa.

Vidi se da je Novak prepun samopouzdanja, što je i naglasio posle meča, a dotakao se i uspeha srpskog sporta u globalu.

– Vrlo je prosto, geni. Mi smo stari evropski narod, vučemo snažne gene. Ne čudi me što imamo toliko uspeha u spotu. Imamo fizičku i mentalnu predispoziciju.

Sport nam je kulturološki usađen od ranih dana života svakog deteta.

Naravno, to je slučaj i u drugim zemljama, ali kod nas je provođenje vremena napolju i igranje s loptom jako vredno – rekao je Đoković.

Nastavio je priču na tu temu, pa se obratio mladim ljudima.

(FOTO: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images)

– To je nešto što se pomalo gubi u poslednje vreme zbog evolucije ili revolucije, one tehnološke.

Iskoristio bih priliku da kažem mladim ljudima da što više vremena provode napolju, nezavisno koji sport igraju, nezavisno da li se uopšte bave sportom, samo da budu napolju.

Odrastao sam napolju, na planini… Sve odatle počinje, mora da postoji ta kultura da se to neguje i vrednuje, da neko ohrabruje mlade ljude da izlaze napolje i da se bave sportom, koji god da je u pitanju i nezavisno od vremena, da bi naravno u nekim kasnijim fazama mogli da imaju uspeh.

Naglasio je Đoković da u Srbiji ne postoji neki naročit sistem rada sa sportistima, osim u košarci.

(FOTO: Starsport)

– Ono što je impresivno je što mi zaista u jako malo sportova imamo neku strukturu i sistem. Mi bez ikakvog sistema pravimo vrhunske svetske rezultate, što je neverovatno. Košarka deluje da ima jak sistem, u tenisu to nije slučaj. Tenis je individualni sport, pa se tako i uspesi vrednuju, što se nadam da ćemo mi svi udruženim snagama da izmenimo i doprinesemo postavljanju sistema kako bi to bilo održivo. Da ne bude ovo 10-15 godina uspeha, pa da nemate igrače – jasan je najbolji teniser sveta.

Kao argument za navedeno, pomenuo je Švedsku.

– Švedska je najbolji primer. Imaju izuzetno bogatu tenisku istoriju, svetske šampione, A onda posle Borga, Edberga i Vilandera nema nikoga. To je nešto što je jako bitno. Treba da poradimo na nekom konstruktivnom postavljanju temelja za budućnost – zaključio je Đoković, čime je poslao izuzetno ozbiljnu poruku onima koji treba da je čuju.

Novak će se ove subote u polufinalu Pariza sastati s Grigorom Dimitrovim iz Bugarske.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Zvezda – Himki 90:78 | Pobeda! Simanić eksplodirao, Lazić isključen, Jović se vratio, Beron proradio

NOVAK URNEBESNO ODGOVORIO IBRI Na potezu su Bogdan i Ronaldo

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime