STOP RASIZMU Tajson, srednji prst, suze i šutiranje lopte ka “navijačima”

Fudbal, sport i svet uopšte moraju da se zaštite od rasizma (FOTO: Catherine Ivill/Getty Images)

Fudbal i rasizam, borba u kojoj može i mora da bude samo jedan pobednik – fudbal. Poslednji potresan primer stiže iz Ukrajine.

Ne tako davno iz Bugarske su stigle strašne scene kada je gostovala Engleska. Napadač Breše Mario Baloteli je šutnuo loptu u publiku i zapretio je da će napustiti teren zbog vređanja od strana navijača Verone na rasnoj osnovi.

Lacio je kažnjen novčano i zatvaranjem tribine protiv Seltika zbog rasističkih ispada tifoza na meču Lige Evrope protiv Rena.

I ne, ne može da se kaže: “Pa, dobro, dešava se to u fudbalu”. Ne može i ne sme da se dešava, i nije dobro.

Fudbal i sport moraju da budu što je moguće više zaštićeni od takvih stvari. Rasizam treba da se iskoreni, umesto toga u fudbalu je previše čest i razumljivo je da igrači burno reaguju tim povodom.

Boja kože kao i sve ostale različitosti deo su svakdnevice, i ne mogu da budu kamen spoticanja, nigde, ne samo u sportu.

Poslednje potresne scene stižu iz Ukrajine sa tamošnjeg derbija. Fudbaler Šahtjora iz Donjecka, Brazilac Tajson, našao se na meti rasista među navijačima kijevskog Dinama.

Oni su bili u manjem broju na gostujućoj tribini, ali ih je bilo dovoljno da isprovociraju Tajsona koji je burno reagovao na uvrede. Najpre im je pokazao srednji prst pre nego što je besno šutnuo loptu ka onima koji sebe nazivaju navijačima.

Zbog takve reakcije Tajson je dobio crveni karton, istina da možda nije trebalo tako da reaguje, ali i da nije morao da bude drakonski kažnjen.

Zatim je glavni sudija Balakin u 77. minutu povukao igrače obe ekipe sa terena… Posle petominutnog prekida fudbaleri su se vratili, dok je Tajson u suzama završio meč. Rasplakao se i njegov saigrač Dentinjo.

Šahtjor je naveo da je kategorički protiv svih vidova rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i bilo koje netolerancije.

Želim da podržim apsolutno svakoga ko je vređan na rasnoj osnovi i momke koji su to doživeli. Svaki vid rasizma je neprihvatljiv. To je bila i biće sramota. Zajedno se moramo boriti, svakoga dana, svakog minuta, svake sekunde – rekao je trener Šahtjora Luis Kastro.

Dinamo se samo oglasio kratkom “Ne rasizmu” porukom na Tviteru, a poruku je imao i sam Tajson, inače kapiten tima iz Donjecka.

Nikada neću ćutati i sklanjati glavu na tako jadno delo kao što je rasizam. Volim svoju rasu, borim se za svoju boju i to sve radim isključivo iz ljubavi. Suze su mi krenule od besa jer sam se osećao odbačeno i bespomoćno.

Uvek ću sa ponosom isticati svoje poreklo. Moramo svi zajedno da se borimo. Jednostavno, nije dovoljno samo biti antirasista. Potrebno je da se zajedno borimo za isti cilj, kako bi naše društvo sutra bilo bolje. Fudbal i svet uopšte zaslužuju više poštovanja – naglasio je Tajson.

OBAVEZNO POGLEDAJTE FUDBALSKI KUTAK E05: Tužna jesen, ništa nije gotovo, Vojvodina u Evropi i prošao TIKET

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime