Zvezda – Jang Bojs: Švajcarci o paklu Marakane i crveno-belom amfiteatru

Crveno-beli će uz veliku podršku sa tribina dočekati grčkog vleikana (FOTO: FK Crvena zvezda)

Pred utakmicu Crvena zvezda – Jang Bojs švajcarska i lihtenštajnska štampa pišu o željama tima iz Berna, atmosferi na stadionu Zvezde.

O atmosferi koja „gotovo uteruje strah“ i o tome da li je Sulejmani nešto odao o Crvenoj zvezdi…

CRVENA ZVEZDA – JANG BOJS, UTORAK 21 ČAS, KO ĆE U LIGU ŠAMPIONA?!

Noje cirher cajtung piše:

Pre deceniju i po su Jang Bojsi već jednom gostovali u Beogradu i igrali protiv Crvene zvezde.

Takođe se radilo o ulasku u Ligu šampiona, ali to je bilo jedno drugo fudbalsko vreme, domaći stadion se zvao „Nojfeld“ i služio je kao prelazno rešenje.

Detalj sa prve utakmice između Jang Bojsa i Crvene zvezde (FOTO: FK Crvena zvezda)

Bernjani su računali da će „mladi momci“ na novom stadionu „Švajcarska“ postati moderniji, uspešniji i jednom i – šampioni.

Tada, početkom avgusta 2004, Jang Bojs je izgubio u Beogradu sa 0:3. Danas, krajem avgusta 2019, jedan srpski novinar je upitao trenera švajcarskog kluba Džerarda Seoanea da li se boji sličnog rezultata ili još goreg debakla.

Vredno je pažnje to što Srbi uopšte razmišljaju o tome da se Seoane možda plaši još goreg debakla – ili da bi to priznao.

Očito ima ljudi na koje utakmica plej-ofa nije ostavila snažan utisak, tih 2:2 u Bernu, kada su Jang Bojsi igrali tako dobro kao što to niko nije očekivao posle renoviranja stadiona“.

Šta je Sulejmani odao o Crvenoj zvezdi?

„U utorak je na redu druga utakmica, poslednji korak pred kapijom koja vodi u Ligu šampiona.

I kao da već nije sve rečeno o atmosferi na stadionu Crvene zvezde koja gotovo uteruje strah, sada opet kruže razne priče i pričice.

Jedna luda pričica: bila je potražnja za 150.000 karata. Istinita priča: Crvena zvezda je pozvala navijače da daju krv – onaj ko dođe kao davalac krvi, dobija besplatnu kartu. Stadion će biti rasprodat, 50.000 gledalaca i među njima par stotina fanova Jang Bojsa.

Švajcarski mediji se pribojavaju pakla Marakane (FOTO: Srdjan Stevanovic/Starsport)

Švajcarcima ne preostaje drugo nego da situaciji priđu uz izvesnu bezbrižnost.

Kada je jedan novinar upitao šta je srpski igrač Jang Bojsa Miralem Sulejmani odao o Crvenoj zvezdi, njegov timski kolega Mihael Ebišer je rekao: Hmmm… ništa!

Jang Bojsi su u težoj poziciji i potreban im je bar jedan gol. Ali za njih to nije susret koji mora biti stilizovan kao sve ili ništa, on nema egzistencijalan značaj.

Finansijsko planiranje nije usmereno na kraljevsku klasu i „mladi momci“ znaju koliko je izuzetna bila poslovna 2018. godina sa prihodom od bezmalo 30 miliona švajcarskih franaka, dobit je na kraju iznosila 17 miliona.

Ako Bernjani u Beogradu ne uspeju da se plasiraju u Ligu šampiona, skliznuće u Ligu Evrope koja takođe obećava poneki milion, mada ni izdaleka toliko mnogo“.

O utakmici piše i lihtenštajnska štampa. Dnevnik Lihtenštajner faterland primećuje da su pred ovaj susret oba tima optimistična:

„Biće to duel timova koji imaju nečeg zajedničkog. Obe ekipe su dominantne na domaćoj sceni. I Jang Bojs i Crvena zvezda su upravo po dvaput uzastopce postali prvaci u svojim zemljama.

Miloš Degenek je postigao prvenac u dresu Crvene zvezde u prvom meču ovih timova (FOTO: FK Crvena zvezda)

Oba tima karakteriše dobra igra kod kuće. I zajednički im je optimizam pred važnu utakmicu i mogući ulazak u Ligu šampiona.

Rezultat 2:2 u prvoj utakmici daje nade i jednima i drugima. Švajcarci su zapravo morali da pobede jer su bili bolji tim.

U subotnjoj utakmici švajcarskog šampionata na svom terenu su pobedili Cirih u gala-predstavi sa 4:0.

Trener Džerardo Seoane pobrinuo za mali retuš u ekipi. No, ta pobeda im daje dodatni podstrek pred susret za Crvenom zvezdom.

U Bernu je atmosfera bila naelektrisana, ali najvećim delom je to bila pozitivna podrška. U Beogradu će biti vrelije i neprijateljskije:

‘Svi su protiv nas’, rekao je Frederik Sorensen. Novi odbrambeni igrač Jang Bojsa je pre dve godine bio u Beogradu sa timom Kelna, i izgubio sa 0:1.

No, ovaj 27-godišnjak se ne boji novog nastupa na Marakani. On i njegovi saigrači moraju da neprijateljstvo na stadionu obrnu u svoju korist. I onda će to za nas ostati u lepom sećanju“, piše „Lihtenštajnska otadžbina“.

Švajcarski portal „Bluvin“ beleži:

„Delije u svojim koreografijama često korist tenk kao simbol snage. Pobednici Kupa šampiona iz 1991. su prošli kroz mnogo kriza pre nego što su prošle godine prvi put posle 20 godina mogli da ponovo igraju u Ligi šampiona.

Jang Bojsi moraju da prođu kroz pakao Beograda: jedan engleski list je raspoloženje na Marakani opisao kao ‘Amfiteatar u krvavom transu’, a drugi mediji su pisali o paklu Beograda, piše Bluvin“.

Duel Crvene zvezde i Jang Bojsa je na programu ovog utorka od 21 sat na stadionu „Rajko Mitić“.

OBAVEZNO POGLEDAJTE Dimitrije Banjac (Đorđe Čvarkov): AFC Wimbledon, Premier league, srpski fudbal i ponešto o Gajdobri

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Molimo Vas ovde unesite svoje ime